Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij dry needling gebruikt de fysiotherapeut meestal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt.

Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Het is dus geen ‘energiebanen(meridianen)behandeling’ zoals bij acupunctuur.

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen overal ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen of gebruik van chemische stoffen. Het menselijk lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dit wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben.

Triggerpoints kunnen zich uiten in pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen, verminderde kracht, pijn ontwijkend gedrag en tintelingen.