FMT (Functionele Manuele Therapie)

Dit behandelmodel is geen recept, maar een concept.

De Functionele Manuele Therapie gaat er vanuit dat alle gewrichten in het lichaam met elkaar in verbinding staan. Als een gewricht niet optimaal functioneert, dan heeft dit altijd invloed op andere gewrichten. Er kan zich ergens in het lichaam een klacht ontwikkelen, maar de oorzaak ligt vaak niet daar waar de pijn zich manifesteert.

Dit is te vergelijken met een lichtschakelaar van een lamp: men schakelt het licht niet aan via het peertje, maar via de schakelaar. Als de lamp niet functioneert hoeft dit niet persé aan het peertje te liggen.

Voor de FMT is de wervelkolom de centrale as, daar waar alles om draait. Stoornissen in de gewrichten kunnen lijden tot klachten c.q. pijn ergens anders in het lichaam. Zo kan bijvoorbeeld een bekkenblokkering leiden tot een verminderde beweeglijkheid van de nek en daarmee hoofdpijn veroorzaken. De wervelkolom functioneert hierbij als schakelcentra. Elke standsverandering binnen de wervelkolom heeft zijn weerslag op het functioneren van andere gewrichten. Vaak is het pijnlijke gebied de laatste schakelaar in de keten.