Revalidatie

Revalidatie richt zich op het behandelen van de gevolgen van een aandoening, ziekte of ongeval. Wanneer iemand last heeft van blijvend lichamelijk letsel of wanneer iemand beperkt is in zijn functioneren kunnen we door middel van trainen en oefenen zijn of haar klachten behandelen.

De mogelijkheden zijn legio, revalideren als gevolg van een beroerte, hersenletsel, dwarslaesie, amputatie of reumatische aandoeningen zijn slechts enkele voorbeelden. We zullen een kleine selectie hieronder toelichten. Mocht u  specifieke vragen hebben, neem gerust contact met ons op.

Hartrevalidatie

In samenwerking met het Antonius Ziekenhuis Sneek en MCL Leeuwarden/Revalidatie Friesland bieden wij de mogelijkheid om hartrevalidatie op Terschelling te volgen. Hiervoor heeft u een verwijzing van uw cardioloog nodig.

Na de hartoperatie volgt een gesprek met de cardiologieconsulent in het ziekenhuis, hier wordt bekeken welke onderdelen van het programma van toepassing zijn op de patiënt.

Hartrevalidatie omvat meer dan alleen conditie verbeteren. Het totale programma bestaat uit 4 onderdelen: informatie, fitprogramma, ontspanning en het leefstijlprogramma.

Naast het opbouwen van lichamelijk herstel en conditie, wordt er dus ook gewerkt aan weer vertrouwen krijgen in het lichaam en het opbouwen van zelfvertrouwen en bewegen.

Orthopedische revalidatie

Orthopedie houdt zich bezig met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat: spieren, botten en gewrichten.
Orthopedische revalidatie is bedoeld voor mensen die een operatie hebben ondergaan op het gebied van spieren, botten en gewrichten, zoals knie- en heupoperaties (knieprothese, heupprothese en kijkoperaties) maar ook na operaties aan spieren of wervelkolom komen patiënten vaak naar de fysiotherapeut voor een revalidatietraject.
Ook zonder operatief ingrijpen kan orthopedische revalidatie noodzakelijk zijn. Voorbeelden hiervan zijn botbreuken, enkel/schouder/elleboogletsels.

De fysiotherapeutische behandeling kan gericht zijn op verbeteren van mobiliteit en/of stabiliteit, pijn verminderen, belastbaarheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen vergroten en spierkracht versterken.

Neurologische revalidatie

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van de hersenen en/of het zenuwstelsel.
Het kan gaan om aangeboren afwijkingen, maar ook om niet-aangeboren letsel. Voorbeelden van neurologische aandoeningen die behandeld kunnen worden bij de fysiotherapeut zijn; beroerte, ziekte van Parkinson, MS, ALS en dwarslaesie.
Ieder ziektebeeld brengt zijn eigen specifieke problemen en klachten met zich mee. De fysiotherapeut zal de behandeling daarom aanpassen aan de klachten en hulpvraag van de patiënt.

Beweegprogramma oncologie

Mensen die behandeld zijn voor kanker zijn gebaat bij het herwinnen en onderhouden van een actieve leefstijl. Positieve effecten op de kwaliteit van leven van een actieve leefstijl zijn aangetoond; het draagt bij aan de overlevingskans en het kan een aantal risicofactoren voor (het terugkeren van) kanker verminderen. Ook vermindert het het risico op andere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Bovendien voelt u zich fitter, waardoor uw kwaliteit van leven verbetert!

Wij bieden een beweegprogramma toegespitst op persoonlijke doelen, rekening houdend met uw mogelijkheden.